Fietsen langs de molens: fietsroutes

Is er iets mooier dan fietsroute door het Weerterland, winnaar van het predicaat “groenste regio ter wereld”? Jazeker: een fietstocht langs de molens door het Weerterland. Hieronder tref je een aantal suggesties voor mooie fietstochten, waarbij meerdere van onze molens aandoet. Liever stappen dan trappen? Check dan onze wandelroutes langs de molens.

Fietsroutes

 1) Op de trappers tussen de Wieken

Fiets over goed begaanbare, meestal rustige buitenwegen rondom Weert. Je rijdt dwars door de ongerepte natuur van het grensgebied tussen Nederland en België. Het startpunt van de route ligt bij de reconstructie van de kollergang van een laatmiddeleeuwse Rosoliemolen in Weert.

Uiteraard kom je langs een aantal van de mooist windmolens in het Weerterland. En als bonus de enige overgebleven watermolen in dit gebied. Meer info over de route via VVV Hart van Limburg.

 • Lengte: 71 km
 • Startpunt: U kunt de route op iedere plek onderweg beginnen, bijvoorbeeld bij het Stadspark in Weert.
  • Parkeren voor het stadspark kan in de Muntgarage, Hogesteenweg 13 in Weert 
 • Molens langs de route: onder ander De Nijverheid in Stramproy, Sint Jan in Stramproy, De Hoop in Swartbroek, Molen Windlust in Roeven en de Broekmolen in Stramproy. De Annamolen Keent ligt op een steenworp afstand van de route verwijderd. Meer informatie via de VVV Hart van Limburg

 

2) Grensmolenroute van MolenNetwerk KempenBroek

Een grenzeloos mooie fietstocht, ontwikkeld door het MolenNetwerk KempenBroek. Je fietst heen en weer over de grens tussen Stramproy en Kessenich. Onderweg doorkruis je enkele mooie natuurgebieden en verrassende landschappen van GrensPark Kempen~Broek en kom je uit bij indrukwekkend stoere windmolens en historische watermolens.

De negen molens langs de route vertellen je hun unieke en monumentale levensverhaal. Die verhalen kun je horen met behulp van de FARO Erfgoedapp. Meer info over de Grensmolenroute vind je bij het MolenNetwerk KempenBroek en bij Fietsknoop.nl

 • Lengte: 35 kilometer
 • Startpunt: U kunt de route op iedere plek onderweg beginnen, bijvoorbeeld in Neeritter
  • Parkeren Neeritter: Krekelbergplein 
 • Molens langs de route, onder andere Sint Jan in Stramproy, De Nijverheid in Stramproy, de Broekmolen in Stramproy, De Keijersmolen in Molenbeersel; Zorgvlietmolen in Molenbeersel Kasteelmolen Kessenich (niet meer als molen herkenbaar) en de Uffelse molen in Halen.

 3) Vossevenroute langs onze Anna’s

Dit is nog eens heerlijke fietsroute door de natuur en de kerkdorpen bij Weert! Qua natuur en rust kom je niets te kort in de IJzeren Man, de Laurabossen, de het Stramproyerbroek. Vlak bij de Vosseven kom je langs de Broekmolen. Verder passeer je onze twee Annamolens (in Tungelroy en Keent) en de enig ehouten stellingmolen van Limburg: De Hoop in Swartbroek.

De Vossevenroute vind je op Fietsknoop.nl

 • Lengte 45 km
 • Startpunt: De Vosseven, Lochtstraat 28 in Stramproy
  • Parkeren bij De Vosseven
 • Molens langs de route: Sint Annamolen in Tungelroy, Sint Annamolen Keent in Weert, De Hoop in Swartbroek, De Broekmolen in Stramproy.