Rondleidingen

Je wilt een rondleiding door de molen? Dat kan! Onze molenaars of molengidsen leggen je graag tot in detail de werking van de molen uit. Tijdens de openingstijden kun je altijd spontaan binnenlopen. Ook als de molen draait of als de blauwe wimpel uithangt ben je van harte welkom. Wil je buiten openingstijden of met een groep een molen bezoeken, neem dan contact op via info@molensinweert.nl.

Gratis

Rondleidingen door de molen verzorgd door de Molenstichting Weerterland zijn gratis, zowel binnen als buiten de reguliere openingstijden. Een vrijwillige bijdrage voor het levend houden van de molens wordt zeer gewaardeerd. Hiervoor vind je in elke molen een geldpotje, maar je kunt ook geld overmaken via deze link.

Molenaar Koos legt uit hoe je tarwe vermaalt tot meel. Foto: Marko Barendregt

Groepsbezoek en schoolklassen

Groepen vanaf ongeveer tien personen maken het beste van tevoren een afspraak voor een rondleiding, ook als je tijdens openingstijden komt. Dan kunnen we ervoor zorgen dat we genoeg vrijwilligers beschikbaar hebben om jullie voldoende aandacht te geven.

Ook grotere groepen kunnen een bezoek brengen aan onze molens. Dan splitsen we de groep en gaan in kleinere groepjes om en om door de molen.

In overleg kunnen we ook grote groepen aan voor een molenbezoek.

Waaruit bestaat een rondleiding?

Waardoor draaien de wieken rond bij wind? Hoe kun je de molen in de wind zetten. Hoe hard gaan de wieken? Hoe kan de molenaar de molen weer stilzetten? Hoe wordt graan gemalen? Hoe krijgt de molenaar de zakken graan naar boven? Waarom draait een molen altijd linksom (of is het rechtsom?). Hoe kun je communiceren met wiekenstanden? Op dit soort vragen en nog veel meer kun je tijdens een rondleiding antwoord krijgen.

Bij een rondleiding vertellen we alles wat je weten wilt over de molen en laten we zien hoe de molen werkt. U komt tijdens de rondleiding op meerdere verdiepingen (zolders) van de molen, zoals de invaart, de meelzolder en de steenzolder. Ook lopen we over de molenbelt en leggen we het kruiwerk en de staartconstructie uit. Als de veiligheid het toestaat, laten we ook zien hoe de wieken zijn opgebouwd en hoe we daar een zeil op kunnen voorleggen.

Molenaar Paul toont het zwichten van een molenzeil. Foto: Marko Barendregt

Veiligheid

Een molen is ooit gebouwd als machine en niet als toeristische attractie. Dat houdt in dat we extra aandacht besteden aan de veiligheid in en om de molen. De gevaarlijkste delen zijn afgezet met hekken. De bovenste zolders blijven meestal gesloten voor publiek.

De molentrappen zijn steil en die ga je dan ook achterstevoren naar beneden. Verder mag je niet aan touwen trekken, tenzij de molenaar daar toestemming voor geeft. Kinderen houd je het best aan de hand. Voor heel kleine kinderen is een molenbezoek minder geschikt.

Toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking

Voor een rondleiding is een normale gezondheid noodzakelijk. De invaart (begane grond) is toegankelijk voor rolstoelen. Ook beschikken alle vier de molens over een met rolstoel toegankelijk toilet.

Mensen die niet goed ter been zijn, zullen echter niet alle verdiepingen kunnen bereiken. Toch proberen we voor iedereen een molenbezoek zo informatief en leuk mogelijk te maken. Met beeldschermen kunnen we heel goed uitleggen wat er op de verschillende zolders gebeurt. Mensen met een visuele beperking kunnen voelen aan bijna alle gebruikte materialen zoals molenzeil, touwen, graan, molenstenen enzovoort. Neem vooraf contact op voor de mogelijkheden via info@molensinweert.nl.


Niet alle zolders zijn toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Foto: Marko Barendregt.

Tip: combineer twee of meer molens

Elke molen is uniek en het is erg leuk om de onderlinge verschillen te ontdekken. Onze vier molens liggen bovendien niet ver van elkaar en kun je makkelijk combineren met een fietstocht of een wandeltocht. Je hoeft je dan ook niet te beperken tot één molen. Vooral een combinatie van onze standerdmolen Sint Jan met een van onze ronde stenen beltmolens is aan te bevelen. Dan zie je eeuwen aan molenbouwtechniek aan je voorbijgaan.

Voorbeeld van een wandelroute waarbij je langs drie van onze molens wandelt.