Sint Annamolen Keent in Weert

De jongste molen van Limburg die nog echt als maalbedrijf is gebouwd: de Sint Annamolen in het buurtschap Keent in Weert. Deze pas in 1911 gebouwde beltkorenmolen heeft daarentegen een veel ouder binnenwerk en dat kun je pas zien als je even binnenkomt. Wees welkom!

De opvallende buitenkant van de Sint Annamolen Keent

De half gepleisterde molenromp herken je al van verre. Bijvoorbeeld als je langsrijdt op de fiets, want de Annamolen Keent ligt direct bij een fietsknooppunt. Maar als je nog wat langer kijkt valt er zo aan de buitenkant nog wel meer op. De niet heel erg strak opgebouwde muren, bijvoorbeeld. Onervarenheid van de aannemer, voor wie het pas de eerste molen was? Of was deze molen bedoeld als grondzeiler en hebben ze pas tijdens de bouw bedacht om hem toch hoger op te trekken? Dat laatste zou ook verklaren waarom de kap wat groot uitgevallen is voor de molenromp. En waarom er binnen in de molen op onverklaarbare plaatsen gaten voor vloerbalken in de muren zitten.

De invaart van de Sint Annamolen Keent

Op naar de binnenkant dus. Met een beetje geluk staan de rood-wit-blauwe poortdeuren uitnodigend open. Dat is het moment dat je je inleeft in de vooroorlogse boer, die met paard en met graan volgeladen waren achteruit de molen inreed. Tot aan het gootje. Want dan staat de wagen precies onder het luik waardoorheen de zakken graan naar boven getild konden worden.

De meelzolder en steenzolder

Ga je de trappen op, dan kom je eerst op de meelzolder, waar je veel kunt leren over diverse granen die gemalen kunnen worden in een molen. Daarna op de steenzolder met de maalstoel. Als je goed kijkt kun je zien dat hier ooit twee koppels maalstenen hebben gestaan, en dat daarvoor een stukje van de muur verwijderd moest worden. Wederom een teken dat de molen iets smaller uitviel dan voorzien?

Sint Annamolen, vlak na de bouw.

Binnenwerk uit de Clercxmolen

En ja, dat klopt. De Sint Annamolen werd gebouwd vooral voor de boeren van Moesel, Keent en Altweerterheide. Die moesten tot dan voor het malen van hun veldvruchten naar de Clercxmolen aan het Driesveld in het centrum van Weert. Toen deze molen voor afbraak te koop kwam, bracht dat Toon Timmermans, knecht op de Kalfjesmolen in Laar, op het idee een molen te bouwen voor de boeren in het zuidelijk deel van Weert. In deze nieuwe molen werden onderdelen uit de Clercxmolen gebruikt.

Omdat de molenromp van de nieuwe molen op Keent flink afweek van de oude molen aan het Driesveld moesten veel onderdelen passend worden gemaakt.


Baard van de Sint Annamolen Keent. Foto: Marko Barendregt

Geschiedenis Annamolen Keent

De naam dankt de molen van Keent aan Anna Truyen, echtgenote van molenaar Sjang Clijsters. De molen kreeg die naam pas in 1934, als huwelijksgeschenk van Clijsters aan zijn bruid. Clijsters had de molen enkele jaren daarvoor, in 1925, van Timmermans gekocht.  In 1926 en 1930 bouwde hij twee pakhuizen naast de molen en in 1934 werd de molen uitgerust met Dekker stroomlijnwieken.

Die wieken zouden slechts dienstdoen tot 1943 toen een roede afbrak. Door materiaalgebrek tijdens de oorlog kreeg de molen pas enkele jaren later nieuwe roeden. Toen met het Van Bussel-systeem. In het begin van de vijftiger jaren zag molenaar Clijsters niet langer toekomst in het windmolenbedrijf. De molen werd stilgelegd. Verval trad daarna snel in. Een tijdlang stond de molen zelfs voor afbraak te koop.

Uiteindelijk kocht de gemeente Weert in 1970 de molen en in 1973 volgde een grondige
restauratie en werd de molen met het oudhollands wieksysteem uitgerust.  Gerie Fijen uit Nederweert werd in 1973 ook de eerste vrijwillige molenaar van de Keenter Sint Annamolen.


Sint Annamolen in de vreugdestand. Foto: Marko Barendregt

De Sint Annamolen Keent in Weert bezoeken

Wil je de Sint Annamolen Keent bezoeken voor een rondleiding? Je kunt gewoon aanlopen tijdens de openingstijden, maar ook een afspraak maken om buiten de openingstijden langs te komen. Draait de molen of hangt de blauwe wimpel uit, dan kun je ook altijd even binnenwippen. Kom je met een groep, neem dan zeker even contact op voor groepsbezoek.

In de Sint Annamolen Keent bevindt zich tevens een klein molenwinkeltje met diverse soorten ambachtelijk meel, honing, jam, stroop en lijnzaadolie.

Technische gegevens van Sint Annamolen Keent in Weert

  • Vlucht: 23.64 meter
  • Wieksysteem: oudhollands
  • As: gietijzer
  • Vang: Vlaams
  • Een koppels 16der stenen

Agenda Sint Annamolen Keent