Jongeren

Vind je techniek spannend? Ben je geïnteresseerd in weer en wind? Wil je weten hoe ons brood gemaakt wordt? Dan vind je oude windmolens zeker weten fantastisch. Voor alle leeftijden is er altijd wel wat te doen of te zien in een molen.

Ook kinderen zijn altijd welkom op de molen. Foto: Annie Wip-Konior.

Zelf meel malen

Wil je zelf meel malen? Voor de jongere kinderen van de basisschool zijn er verschillende mogelijkheden. Op de Sint Annamolen Keent bevindt zich een wrijfsteen waar je meel kunt malen zoals men al in de steentijd deed. Zowel in de Sint Annamolen Keent als in de Sint Annamolen Tungelroy staat ook een kweern, waar je al draaiende met verkleinde molenstenen zelf graan kunnen malen en je eigen meel mee naar huis kunt nemen.

Op de Nijverheid in Stramproy vind je een wel heel bijzonder maalstoeltje. Echte molenstenen die je met de hand kunt laten ronddraaien en malen, inclusief een kaar, schuddebakje en jager. Omdat de buitenkant in plaats van hout voorzien is van glas kun je precies zien hoe de molenstenen werken en hoe het meel naar de meelpijp wordt gebracht.

Junior-molenaar: een opleiding voor onze jongste molenfreaks

Wil je méér dan alleen een keertje komen kijken, word dan een van onze junior-molenaars op de Annamolen Keent. Een jaar lang kom je maandelijks naar de molen en leer je het hele reilen en zeilen van de korenmolen.

Junior Molenaars in actie. Foto: Pierre van der Lans.

Als jij junior-molenaar wordt op de Sint-Annamolen Keent, dan leer je niet alleen hoe de windmolen werkt maar mag je de molenaar helpen bij het laten draaien van de molen of het malen van het graan. Je mag zelfs op plaatsen komen die voor bezoekers normaal gesloten blijven.

In de opleiding word je begeleid door de molenaar en molengids die ook instaan voor je veiligheid. Junior-molenaar kun je worden vanaf groep 6 van de basisschool tot de derde klas van het voortgezet onderwijs. De trajecten beginnen in maart en vinden plaats op de tweede woensdagmiddag (voor de basisschool) en aansluitende zaterdagmiddag (voor het voortgezet onderwijs), eenmaal per maand. Wil jij ook junior-molenaar worden? Neem dan contact op met Pierre van der Lans via juniormolenaar@molensinweert.nl.

Pierre van der Lans met 'zijn' junior-molenaars

Echt molenaar worden?

Wil je een echte molenaar worden? Dan is de landelijke opleiding tot molenaar iets voor jou. Deze opleiding wordt verzorgd door het Gilde van Molenaars en als je bent geslaagd voor het landelijke examen, dan kun je zelfstandig een molen in werk stellen.

De opleiding tot molenaar kun je starten als je 14 jaar bent. De opleiding duurt normaal ongeveer anderhalf tot twee jaar, maar je mag pas examen doen als je 17 jaar bent. Tijdens de opleiding leer je samen met een instructeur in de praktijk alle kneepjes van het vak, maar ga je ook nog veel dieper in op de techniek van de molen. Meestal kom je ongeveer eens per twee weken een dagdeel samen met je instructeur. Ook organiseert het Gilde van Molenaars afdeling Limburg een paar keer per jaar een speciale contactdagen voor de jonge molenaars in opleiding.

Jonge Molenaars in Opleiding
Vanaf 14 jaar kun je Molenaar in Opleiding (MiO) worden. Als MiO leer je alle vaardigheden van het molenaarsvak, zoals het opzeilen van een wiek. Foto: Marko Barendregt 

Lees hier meer informatie over het worden van molenaar en neem bij interesse contact op via info@molensinweert.nl of kom een keer langs tijdens de openingstijden

Molenaar worden is hartstikke leuk, maar bedenk wel dat je er later zo goed als zeker niet je beroep van kunt maken. Met een oude windmolen draaien is tegenwoordig een hobby en geen beroep waarmee je een salaris kunt verdienen.