Rondleidingen en pannenkoeken bij Limburgse Molendag

Elk jaar op de eerste zondag van oktober is het Limburgse Molendag. Ook dit jaar zullen de molens van de Molenstichting Weerterland weer geopend zijn. De Sint Jan en de Nijverheid in Stramproy, de Sint Annamolen Keent in Weert en de Sint Annamolen in Tungelroy openen hun deuren voor alle belangstellenden.

Jong en oud kunnen samen ontdekken hoe een molen werkt. Beleef zelf hoe al eeuwenlang graan gemalen wordt tot meel. De oude meelfabriekjes van weleer zijn tot op de dag van vandaag maalvaardig. Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg en vertellen alles wat ze weten (en dat is een boel). Als er voldoende wind is dan draaien de wieken en heb je zelfs kans dat er vers graan gemalen wordt.

Pannenkoeken proeven bij Sint Jan

Zondag 1 oktober is niet alleen de Limburgse Molendag, maar ook de slotdag van de Beleefweek, georganiseerd door IVN Limburg. Dit jaar is het thema Proef de Natuur. Bij de oudste standerdmolen van Limburg, Sint Jan aan de Molenweg in Stramproy, worden daarom ook pannenkoeken gebakken.

De pannenkoeken worden door vrijwilligers van de Molenstichting Weerterland gebakken met ambachtelijk gemalen meel uit Limburg. De molenaars staan natuurlijk ook hier klaar om bezoekers rond te leiden door dit unieke levende monument dat meer dan twee eeuwen lang koren tot meel heeft gemaald. De indrukwekkende oude techniek in een molen moet iedereen een keer beleven.

Weert windmolenhoofdstad van Limburg

Nergens in Limburg staan nog zoveel windmolens als in de gemeente Weert. Vier daarvan zijn in het bezit van de gemeente zelf en worden beheerd door de Molenstichting Weerterland. Vier anderen zijn in particulier bezit. Je kunt Weert dan ook met recht de windmolenhoofdstad van Limburg noemen.

Check www.molensinweert.nl/agenda voor openingstijden en adressen van de molens.