Rondleiding door duistere molens in Stramproy bij "Nacht van de Nacht"

Op 28 oktober wordt het spannend in Stramproy rond de molens Sint Jan en De Nijverheid. Tijdens de “Nacht van de Nacht” worden de lichten gedoofd en genieten we van de molen onder de sterren en in het maanlicht.

De molens zijn normaliter tijdens de avonduren mooi verlicht, maar tijdens de nacht van de nacht blijft de verlichting uit. Vanaf zonsondergang zal een duistere en mysterieuze sfeer over de oude molens vallen. Wie wil en durft mag via de steile trappen een kijkje binnen nemen. Een rondgang door de molens in de duisternis, met slechts een zaklampje als hulpmiddel, is een bijzondere belevenis.

Sint Jan bij Nacht

Voor wie?

De rondgang door de verduisterde molen is bedoeld voor volwassenen en jongvolwassenen vanaf 12 jaar. In verband met de steile trappen is een rondgang door de molen niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking en jongere kinderen. Er worden drankjes geschonken en er zijn kleine versnaperingen. De toegang is gratis. Consumpties zijn beschikbaar tegen vergoeding.

Aanmelden

Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd via dit aanmeldformulier. De molens zijn geopend vanaf 18.19 uur (tijdstip zonsondergang in Stramproy) tot 21.00 uur. Bij grotere drukte zul je misschien even moeten wachten voordat je door de verduisterde molen kunt lopen. Dit vanwege de beperkte ruimte in de molen. Om veiligheidsredenen zullen de wieken niet draaien tijdens de Nacht van de Nacht.

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht wordt jaarlijks georganiseerd door Natuur- en Milieuorganisaties. Op deze avond en nacht doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Te veel licht ’s nachts is niet gezond voor mens en natuur. Het zorgt voor hinder, slaapproblemen en stress. Vogels, nachtvlinders en vleermuizen hebben er last van. Planten groeien minder goed. En de sterren kun je veel slechter zien.