Molenaars in Opleiding slagen voor toelatingsexamen

Vandaag zijn twee van onze Molenaars in Opleiding geslaagd voor het zogenaamde toelatingsexamen. René Jetten en Saskia Bulk hebben beide aan twee examinatoren laten zien dat ze over alle kwaliteiten beschikken waar een zelfstandig molenaar aan moet voldoen. Het examen werd afgenomen op de Hompesche Molen in Stevensweert.

René JettenRené Jetten op de Sint Annamolen Keent. Foto: Vincent van den Berg

René en Saskia zijn beiden opgeleid door instructeur Harry Wijnants op de Napoleonsmolen in Hamont. Beiden zijn daarnaast gepassioneerde vrijwilligers voor de Molenstichting Weerterland en hebben bij ons hun meeste praktijkuren gemaakt. Saskia heeft bovendien een deel van de opleiding gevolgd aan de Nijsmolen in Stramproy.  

Saskia BulkSaskia Bulk op haar opleidingsmolen in Hamont. Foto: Marko Barendregt

Het toelatingsexamen wordt afgenomen door de provinciale afdeling van het Gilde van Molenaars. In dit examen wordt vooral getoetst of de kandidaat in staat is het "echte" examen af te leggen. Slaag je voor dit toelatingsexamen, dan wordt je aangemeld bij de vereniging Hollandsche Molen, die het landelijke examen verzorgt. Meestal is dat ongeveer drie maanden later. Pas als je daar ook voor geslaagd bent kun je jezelf gediplomeerd molenaar worden.

Wil jij ook molenaar worden? Dat kan. Kijk voor meer informatie op onze pagina Draai Mee.