Stadsprins Ruud I neemt echte Boonte Muuële in ontvangst

Onlangs heeft stadsprins Ruud I van de Rogstaekers de “Orde vanne Boonte Muuële” ingesteld. Dit was aanleiding voor de Molenstichting Weerterland om hem een échte bonte molen aan te bieden. Daarom zal de hoogheid op vrijdagmiddag 9 februari om 14.00 uur met zijn gevolg bij de Sint Annamolen in Keent verschijnen om “zijn eigen molen” in ontvangst nemen.

Carnaval bij SInt Annamolen in Weert

Sint Annamolen: Boonte Muuële van Wieërt

Normaal schittert de slanke Sint Annamolen aan de Keenterstraat door haar parelwitte pleisterlaag. Maar voor deze gelegenheid wordt de Sint Annamolen in Keent omgedoopt tot “Boonte Muuële van Wieert” en zal ze worden aangekleed in de kleuren van vastelaovendj: rood-geel-groen.

De prins zal na ontvangst de molen in de zogenaamde feeststand zetten met de wieken in de vorm van een andreaskruis. Deze stand wordt al eeuwen gebruikt bij feestelijke gebeurtenissen en behoort tot het kleurrijke molenerfgoed. De Boonte Muuële zal gedurende de hele vastelaovendj in de feeststand blijven staan.

Orde vanne Boonte Muuële

De “Orde vanne Boonte Muuële verwijst naar de lunchroom van zijn grootvader die de “Binnenmuuële” heette en zich ongeveer bevond op de plaats waar vroeger een standerdmolen stond. De historische Binnenmolen bevond zich op de vroegere stadswal en is in 1919 gesloopt.

Historische binnenmolen in Weert Het Bisschoppelijk College, College Sint Joseph in 1928 met voorlangs de gracht, in het midden de St. Martinustoren en rechts de Binnenmolen. Foto: GAW

Het bont van de Boonte Muuële heeft betrekking op een inclusief carnaval en verwijst naar alle kleuren van de regenboog. “Vastelaovendj vör ederein, dao drejtj ’t um!” is niet voor niets het devies van zijne dorstlustige hoogheid.

Andere molens in Weert

Ook de molens in Stramproy zullen zich tijdens carnaval van hun meest kleurrijke kant laten zien. De Sint Jan zal met rood-geel-groene pavoiseerlijn versierd in de feeststand staan. De Nijverheid, molen van Nijs, zal ‘s avonds verlicht zijn met rode, gele en groene lampen en de vlag van de plaatselijke vastelaovendjvereiniging wappert er aan de vlaggenmast.