Opleiding “Junior Molenaars” 2024

We zien het graag, een draaiende molen in ons Limburgse landschap. En misschien ga je zelfs wel eens even binnenkijken in een draaiende molen. Even vol bewondering genieten van de eeuwenoude techniek. De kracht van de wind die de wieken laat draaien. Of de kracht van het water in de beek dat het waterrad van de molen in werking brengt.

Vinden jij techniek spannend? Ben je geïnteresseerd in weer en wind? Of wil je weten hoe ons brood gemaakt wordt? Dan heb je vast en zeker ook belangstelling voor oude windmolens! Kom in dat het geval zeker even een kijkje nemen op de Sint Annamolen Keent aan de Keenterstraat op woensdag 13 maart of zaterdag 16 maart (begin 13.30 uur). We vertellen je dan alles over het project “Junior Molenaars” van Molenstichting Weerterland.

Om ons molenerfgoed nu en in de toekomst te laten draaien en het unieke verhaal over dit Nederlandse erfgoed te blijven vertellen zijn molenaars en molengidsen hard nodig. Ook jeugdige molenvrijwilligers, meisjes én jongens.

Junior Molenaars

De Sint Annamolen van Keent in Weert zet zich al jaren in voor het actief laten kennismaken van jongeren met de molens. Dat doen de molenaars en molengidsen in het project “Junior Molenaars”. In maart start een nieuw cursusjaar “Junior Molenaar A” voor nieuwe cursisten. Alle meisjes én jongens uit de laatste drie groepen van de basisschool of de eerste drie klassen van voortgezet onderwijs kunnen meedoen. De junior-molenaars kunnen uit heel GrensPark Kempen~Broek komen: Weert, Nederweert, Budel, Leudal, Hamont, Bocholt, Kinrooi, Bree en Maaseik. Deelname is gratis.

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze één woensdagmiddag in de maand aan het project meedoen. Tijdens een aantal middagen in het seizoen leren de deelnemers heel veel over de oude windmolens. Over de techniek, weer en wind, het draaien en malen met de molen. Over granen en meel, over gezonde voeding, duurzaamheid en windenergie. Maar óók andere belangrijke aspecten als veiligheid in een molen of onderhoud aan een molen spelen een belangrijke rol.

Eén woensdagmiddag per maand

De Junior Molenaars in spé worden tijdens de bijeenkomsten begeleid door onze molenaars en door andere molenvrijwilligers van Molenstichting Weerterland. Ze komen daarbij, altijd onder begeleiding, ook op plekken in de molen waar bezoekers normaal nooit mogen komen. En ze mogen onder begeleiding ook actief meehelpen bij allerhand molenklussen, zoals het opzeilen van de wieken. Zo zetten de junior molenaars de eerste stapjes op de weg die misschien ooit uitmondt het échte molenaarschap als ze volwassen zijn. Als junior molenaar ben je immers perfect voorbereid voor de landelijke opleiding tot Molenaars die door het Gilde van Molenaars wordt verzorgd en die je al vanaf 14 jaar kunt volgen.

Informatiemiddagen voor kinderen en hun ouders

Woensdagmiddag 13 maart en zaterdagmiddag 16 maart tussen 13.30 en 16.30 zijn er informatiemiddagen op de Sint Annamolen Keent (Keenterstraat 1a in Weert). Deze zijn bedoeld voor alle jongens én meisjes, vanaf de leeftijd van 8 of 9 jaar en hun ouders. Je kunt beide dagen zo binnen komen wandelen maar het makkelijkst is als je je even aanmeldt bij juniormolenaar@molensinweert.nl of belt +31.6.16820343.

Algemene informatie (februari 2024)

De Sint Annamolen Keent is één van de 4 molens die eigendom zijn van de Gemeente Weert en die beheerd worden door de Molenstichting Weerterland. Die hebben vrijwillige molenaars om de molens te laten werken. Ook zijn er molengidsen die bezoekers rondleiden en iets kunnen vertellen over de molens.

De opleiding “Junior Molenaar” wordt gegeven door de molenaars en gidsen op de Sint Annamolen. Na deze opleiding kun jij ook één van de gidsen zijn die in de molen groepen kinderen mag rondleiden.

We gaan in deze opleiding op een aantal dagen door de hele molen heen. Eerst geven we een algemeen overzicht van de soorten molens. Daarna gaan we dieper in op de korenmolens. Telkens doen we één van de verdiepingen met de uitleg wat je ziet en wat de molenaar daar moet doen. Ook zullen jullie dan zelf mee moeten helpen met de molenaar.

Jullie komen op plaatsen in de molen waar normale bezoekers NOOIT mogen komen. We beginnen dit jaar op woensdag 13 maart (voor de Junior A-opleiding) met de eerste kennismaking en alles over veiligheid op de molens. Elke 2e woensdag van de maand komen we, telkens van 13.30 tot ca 16.15 uur, bij elkaar voor de cursus.

Opleidingsschema

Dag 1
Woensdag/Zaterdag 13/16 maart
Introductiemiddag en kennismaken met daarin:
• Algemene informatie over molens en veiligheid
• Een rondleiding door de hele molen
Dag 2
Woensdag/Zaterdag 10/13 april
a) De invaart en de buitenkant van de molen
b) Praktijk opdrachten
Dag 3
Woensdag/Zaterdag 8/11 mei
a) De belt, de wieken en het kruiwerk
b) Praktijk opdrachten
Dag 4
Woensdag/Zaterdag 12/15 juni
a) De meelzolder en het weer
b) Misschien kijken bij een andere molen
Dag 5
Woensdag/Zaterdag 10/13 juli
a) De kap- en luizolder
b) Praktijk opdrachten
In augustus vieren we vakantie en zijn er geen lesdagen in gepland
Dag 6
Woensdag/Zaterdag 11/14 september
a) De steenzolder
b) Praktijk opdrachten
Dag 7
Woensdag/Zaterdag 9/12 oktober
a) De kweern, soorten landvruchten en bijen
b) Praktijk opdrachten
Dag 8
Woensdag/Zaterdag 13/16 november
a) Schriftelijk examen over alles bij de molen
b) Praktijkexamen met opdrachten
Dag 9
Vrij/Zaterdag 20/21 december
a) Uitreiking van certificaat ”Junior Molenaar”
b) Met misschien een feestje.