Eerste vrouwelijke molenaar voor Weerterland

Voor het eerst kent Molenstichting Weerterland een vrouwelijke molenaar. Donderdag 11 april heeft Saskia Bulk namelijk het landelijke examen windmolenaar met succes afgelegd. Voortaan mag zij zich gecertificeerd molenaar noemen.

Saskia Bulk molenaar

Vrouwelijke molenaars

Voor de Molenstichting Weerterland is Saskia de eerste vrouwelijke molenaar in haar geschiedenis. Voorzitter Grad Peeters: “Eindelijk, zou ik willen zeggen. Het ambacht van molenaar is voor vrouwen net zo mooi als voor mannen en het is goed dat we op dat onderdeel ook wat meer diversiteit gaan zien.”

Molenaars zijn van oudsher vooral man, maar gelukkig zien we de laatste tijd steeds meer vrouwelijke molenaars. Landelijk is 8% van de windmolenaars vrouw, maar bij de molenaars in opleiding is het percentage vrouwen al 16%. We kunnen dus in de toekomst zeker meer vrouwelijke molenaars verwachten.

Molenaarsechtpaar

Extra bijzonder is dat de partner van Saskia, Marko Barendregt, vorig jaar zelf geslaagd is voor het examen windmolenaar. Daarmee heeft de molenstichting meteen een heus molenaarsechtpaar onder haar vrijwilligers. Ook dat is een unicum in de regio.

Opleiding tot molenaar

Saskia is sinds ze aan haar opleiding bij het Gilde van Molenaars begon als ook vrijwilliger betrokken bij de Molenstichting Weerterland en heeft op diverse molens gedraaid. De laatste tijd is ze vooral actief op de Sint Jan in Stramproy, de oudste standaardmolen van Limburg. De opleiding zelf heeft ze deels op de Nijsmolen (ook in Stramproy) en op de Napoleonsmolen in Hamont gevolgd.