Weerter molens maken Nationale Molendag extra spannend

 

Stempelend langs molens in Weert bij Nationale Molendag: Win een molenpakket

In het weekend van 11 en 12 mei is het weer Nationale Molendag, met 150.000 bezoekers het grootste molenevenement van Nederland. Traditiegetrouw zijn ook de Weerter molens open, maar dit jaar doen de molenaars er een schepje bovenop. Op elk van de zes deelnemende molens ligt een stempel waarmee je de bezochte molen kunt afstempelen op een speciale stempelkaart. Wie drie of meer molens bezoekt en de stempelkaart inlevert maakt kans op een pakket met molenproducten ter waarde van €40.

Met deze actie hopen de molenaars dat veel mensen meer dan één molen bezoeken. Marko Barendregt van Molenstichting Weerterland legt uit: “Hoewel de meeste molens op het oog erg op elkaar lijken, zijn ze in werkelijkheid heel anders. Elke molen is uniek en dat maakt het des te leuker de verschillen te ontdekken.”

Molenstad Weert

Weert is de gemeente met de meeste windmolens van Limburg. Barendregt: “Veel daarvan zijn zelfs uniek in de provincie. De Sint Jan in Stramproy is bijvoorbeeld de oudste standerdmolen van Limburg. De Hoop in Swartbroek is de enige houten stellingmolen en de Sint Annamolen Keent uit 1911 is laatste molen van Limburg die nog echt primair als beroepsmolen is gebouwd.”

Fietsroute langs de molens

Speciaal voor deze actie heeft Molenstichting Weerterland een fietsroute gemaakt. De route is 25 kilometer lang en voert je in anderhalf uur langs de zes windmolens. Een plattegrond van de route is verkrijgbaar bij de molens. De tour is ook met navigatie beschikbaar voor de smartphone via Komoot.

Meer informatie

Alle informatie over de actie en de fietsroute is te vinden op https://www.molensinweert.nl/molendag. De deelnemende molens zijn Sint Jan en De Nijverheid (Stramproy), Sint Annamolen (Tungelroy), Wilhelmus Hubertus en Sint Annamolen (Weert) en De Hoop (Swartbroek). De molens zijn op 11 en 12 mei geopend van tenminste 10.00 tot 16.00 uur.